Home > Zuster Celine

IMG_2052Jong en oud, helemaal vertrouwd met Zuster Celine

Sister Celine is toegewijd aan de orde van the Daughters of the Sacred Heart ofwel de Dochters van het Heilig Hart. In Nairobi in de wijk Ruiru runt zij een opvangcentrum en staat zij met enkele vrijwilligers dag in dag uit klaar voor honderden mensen.

Iedereen is welkom bij Sr.Celine van bejaarden,straatjongens en –meisjes tot gehandicapten en moeders met kleine kinderen.  Zij werkt bij een congregatiegebouw wat op een omheind terrein staat samen met een basisschool. Deze wordt geleid door medezuster van Sr. Celine.

Zakken kleding voor gezinnen

Op vaste dagen in de week komt er een bepaalde groep van de allerarmsten naar haar toe. Ook zijn er groepen die niet wekelijks maar wel regelmatig op Celine’s steun kunnen rekenen. Zo bezoekt ze ieder kwartaal de gevangenis en neemt dan brood en melk mee voor de  450 gevangenen.

Rond Kerstmis is het nog drukker dan anders en probeert Celine wat extra’s te doen. Zo houdt ze een uitdeeldag voor 140 schoolkinderen die net als zo’n 120 ouderen kleding en een zak vol voedsel en andere eerste levensbehoeften ontvangen.
Zakken kledingHet verzamelen en verdelen is een gigantische klus die ze klaart met een paar vrijwilligers.

En ook alle straatjongens gaan die dag in andere kleding en schoenen het hek uit dan waarin ze kwamen.

Als er onvoldoende tweedehandskleding is, probeert Sr. Celine voor zo min mogelijk geld zoveel mogelijk te kopen; ze is een echte onderhandelaar.

1433 andere kleren voor jongens

Voedsel is echter het sleutelwoord voor wie komen. Iedereen die wordt toegelaten, gaat minstens met een gevulde maag weer weg. Dat betekent gigantische hoeveelheden voedsel kopen én koken.  Mary, het hulpje van Céline, doet dit samen met een paar straatmeisjes in enorme pannen op twee houtvuurtjes. Eten delenEr wordt vooral rijst en groente gekookt maar zo af en toe is er ook vlees. In de week voor kerstmis 2013 was er geitenvlees, wat de straatjongens verrukkelijk vinden.

Het eten komt overal vandaan. Het wordt niet alleen gekocht op de markt maar komt ook van gulle gevers én er wordt geteeld in de moestuin van het klooster. Regelmatig komen mensen uit de wijk helpen met het onderhouden van de moestuin.

De Markt

De Markt in Ruiru

Gekregen boontjes sorteren

Boontjes uitzoeken

De Moestuin

De moestuin bij het klooster